Atas Forlega & Bilt Hamber Korrosol

rslaven

Član
Učlanjen(a)
17.05.2012
Poruka
162
Na zandnjem desnom tocku su mi oko nove godine pocele malo strugati plocice i tako sam vozio jedno 2-3 sedmice dok nisam zamjenio zadnje diskove i plocice... I sad kada se proljepsalo vreme operem ja auto i imam sta da vidim, na tom zadnjem desnom tocku se nakupio je**n sloj kocione prasine:

1f.jpg


2f.jpg


Znao sam odmah da to trebam napasti teskom artiljerijom i tako sam se odlucio za Atas Forlegu koju imam u kanisteru koncentrat. Proizvodjac preporucuje pravljenje omjera 1:2 do 1:3 (1=koncentrat, 2-3=voda).
Ja sam prvo napravio 1:2 i uzeo finu cetku za ciscenje felgi (zato sto je cilj ocistiti felge, a ne izgrebati...) i prvi put naspricam malo protrljam cetkicom i vidim da skida pomalo ali slabo... I odlucim se napraviti omjer 1:1, pospricam, protrljam i skida malo bolje ali vidim da cu morati dosta spricati i trljati da bi se skroz ocistilo... I tako nakon jedno 7-8 spricanja trljanja ispiranja dobijem ovo:

3f.jpg


4f.jpg


Dobro je ocistilo ali je ostalo sitnih tackica koje su se bas zabole u felgu i koliko god da spricam ne mogu im nista...
Odlucio sam se da uzmem Bilt Hamber Korrosol koji nije deklarisan kao cistac felgi nego kao sredstvo za uklanjanje metalnih kontaminacija.
Nakon prskanja pocelo da krvari :D sto znaci da topi te cestice zabodene u felgu:

5f.jpg


6f.jpg


Nakon ispiranja vidi se da je uklonilo dosta tih tackica ali i po koja je ostala:

7f.jpg


8f.jpg


Nije mi se dalo vise ici Korrosolom jer mi je glavni cilj bio skidanje tog debelog sloja kocione prasine i svakako sada kad stavim ljetni set onda cu se ovim detaljnije pozabaviti jer imam jos unutrasnju stranu felge ocistiti na kojoj je isto debeli sloj kocione prasine.
Primjetio sam da je felga blago matirala, vjerovatno zbog prejakog omjera Forlege koji sam pravio (jos jedan dokaz da se moraju pridrzavati savjeti proizvodjaca) pa ce nakon ciscenja morati pasti i poliranje felge koje ce naravno isti biti popraceno slikama ;)
 

Davor_

Član
Učlanjen(a)
03.03.2008
Poruka
6.565
Sto se mene tice za tockove na autima kao i motoru koristim ovo
1d737c2bc74f244c31d31cd914b4d322.jpg

Em sto odlično radi em sto sve 3m dobijam džaba tamo da nema dileme
 
Top Bottom