2009 Audi A7 kupe

2009 Audi A7 kupe

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Legend


Audi je u apsolutnoj ofanzivi, a ova 2007. godina neće biti ništa drugačija. Nemački proizvođač će predstaviti na Ženevskom salonu automobila A5 i S5 na B8 platformi, a sledi A4 sa istom platformom na Frankfurtskom salonu.

Za 2008. godinu Audi bi mogao već u Ženevi predstaviti A7 kupe. Ovaj model će inicijalno biti ponuđen samo kao kupe sa četvoro vrata. Sličan automobil trenutno nudi jedino Mercedes, a u pitanju je naravno CLS.

Motiv za A7 je najverovatnije više nego solidna prodaja CLS-a, kao i dobra prognoza kada je u pitanju prodaja luksuznih automobila. Treba napomenuti da Audi nije jedini sa sličnom idejom. Jaguar i VW takođe rade na svojim konkurentima za CLS. U Jaguarovom slučaju to je model koji će zameniti XJ (sličan dizajn kao i XF), a na drugoj strani planovi za Passat kupe su u zastoju s obzirom na radikalne poteze novog izvršnog direktora VW grupe, Martin Winterkorn-a.

Prvobitne procene su govorile da će A7 biti konkurent za BMW seriju 6, ali se iste ispostavljaju kao pogrešne. A7 je dizajniran sa posebnom pažnjom na komfor putnika na zadnjim sedištima, što je potpuno u suprotnosti sa tradicionalnim luksuznim kupeima. Međuosovinsko rastojanje će biti slično kao i kod modela A6., međutim veliko međuosovinsko rastojanje ne samo da će obezbediti prostor za putnike pozadi, već će i učiniti da A7 izgleda veće od A6.

Najavljena nova MLP (modularna) platforma, dobila je ovo ime zato što će biti zajednička za veliki broj modela Audija (A5/S5, A4 kao i A6, A7 i A8). Sve od elektronike do pogona može biti zamenjeno u zavisnosti od modela..



A7 će kao i ostali MLP Audiji imati motor i transmisiju pomerenu dodatno unazad , iza prednje osovine, što bi trebalo značajno poboljšati upravljivost i dinamičnost vozila.

Odluke oko motora još nisu finalne, ali i benzinski i TDI motori će biti dostupni već pri predstavljanju. TDI verzija je zapremine 4,2 litra sa 326 KS i masivnih 650 Nm obrtnog momenta između 1.600 i 3.500 ob/min. Za tržište SAD u startu neće biti u ponudi TDI motora, već samo 4,2 FSI benzinac. Za evropsko tržište pored pomenute dizelke treba očekivati V6 u dizel i benzinskoj varijanti. V6 TDI bi trebao stići na tržište SAD za 6 do 9 meseci nakon predstavljanja benzinske verzije.

Planovi i za S verziju A7 su prilično daleko odmakli. S7 će imati derivat Lamborghinijevog V10 motora iz S6, a kao dodatak spremaju se i posebne gume i naplatci visokih perfomansi, prilagodljivo sportsko ogibljenje. S7 bi trebao da se pojavi na tržištu ipak tek od 2010. godine.

U Audiju veruju da će biti dizajnerski u stanju da stvore iluziju kupea sa dvoja vrata zadržavajući 4 vrata. Upotreba staklenih površina bez rama ovde bi trebala da odigra ključnu ulogu, ali Audi traži način da sakrije ručku zadnjih vrata, pa će rešenje biti verovatno slično onom kod Alfe 156.

Panorama stakleni krov kao u modelima A3 i Q7 biće uzet u razmatranje. Kada je u pitanju enterijer standardi su u Audijevom stilu izuzetno visoki. Pored kvalitetnih materijala i boja iz većeg A8, posebna pažnja biće posvećena konstrukciji zadnjih sedišta. Sedišta će biti multifunkcionalna i prilagođena za udobno smeštanje dva putnika.

Postoje koncept verzije i A7 modela sa 2 vrata i kabrio, ali u Audiju će sačekati reakciju kupaca na A7 kupe sa 4 vrata. Teško je predvideti cenu za novi A7, ali bi trebala biti 15 do 20 posto veća od one za A6 model.
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Top