Sta kupiti?

Sta kupiti?

Član
U potrazi sam za novom vozilicom koja ce odgovarwti potrebama porodicnog stila zivota. Izbor se sveo na 3 modela :
Peugeot 508
Opel insignia
Vw passat b7

Interesuju me vasa iskustva sa ovim modelima a bitne stavke su mi kapacitet gepeka , prostor na zadnjoj klupi , a najvaznije sigurnost auta (obzirom da su neki mnogo akutelniji za kradju nego drugi koje zastite preporucujete i koliko su pouzdane).
Imaju li nekih opste poznatih mana i kakvo je stanje sto se tice odrzavanja.
Nijedan od modela ne dolazi u obzir u karavnskoj izvedbi.
 
Član
Druze ovo je isto kao da si postavio pitanje ko je bolji covjek! Francuz, italjian ili njemac:)
Koji je motor u pitanju dizel ili benzin. Kubikaza, snaga...Mjenjac automatik ili manuelac...Kada to navedes vjerovatno ces dobiti vise odgovora. A sto se tice gepeka i prostora sve ti je to slicno. Jedino pasat kao i svaki VW duze drzi cijenu, lakse se kasnije prodaje i najaktuelni je za kradju.
 
Član
DIzelski motor i naravno manuelac. Cuo sam da trebam izbjegavati 2.2 cdti kod Opela sto su mi rekli pojedinci koji voze opela , isto tako i 2.2 HDI kod peugeota.
Je li za insigniu i njenu tezinu malo 130 KS ili ici na 160 ?
Zato i trazim savjet i pomoc jer apsolutno ne znam nista o ovim modelima niti sam imao priliku da ih probam.
 
Član
Opel Insignija nema 2.2 dizel motor nego 2.0 cdti rarvijen u saradnji sa Fiatom i 1.6 cdti u redizajnu od 2013 godine, a 2.2 cdti je stari opelov motor koji se ugradjivao u pojedine modele do neke 2008 godine.
Motor 2.0 cdti je bolji sa 160ks po mom misljenu, jer je sigurnija je za preticanje. Inace motori su identicni samo druge mape. Mjenjac je izdrzljiv, ako nisu u pitanju vece kilometeze.
Sto se tice Pezoa 508 izmedju motora 2.0 i 2.2 HDI i nije neka razlika. Samo je veca registracija za 2.2 i ima vise slucajeva otkazivanja turbine pogotovo model 508 GT sa 200ks. Mjenjac je mozda za nijansu bolji od opelovog. Da je u pitanju pezo 406 2.0HDI je 100puta laksi za odrzavanje od 2.2HDI:)
Najbolje da provazas sva tri modela, ako ne mozes da se odlucis i vidis sta ti najbolje ,,lezi".
 
Član
Što se tiče Insignie prije redizajna najbolje se uklapa 2.0 od 160 KS , tako da ako odlučiš Opela preporuka za taj motor . Stanje konkretnog primjerka ti je najbitnije ...
 
Član
Ako se bojiš krađe, VW zaobiđi.
Meni je Insignia baš fin auto, ali 508 mi je najljepši od svih ovih definitivno.
Što se izbora motora tiče, nemam komentar jer dizel svojim parama nikad parkirati neću pred kuću.

Poslato sa HUAWEI VNS-L21 uz pomoć Tapatoka
 
Član
Ako se odlučiš na passata,ja ne bi 1.6TDI ni pomišljao uzimati,izgledom je onako "fin" :D al bez zedera kobri hudinija ništa..
Kod insignie mi prostranost baš i nije neka,a vidim da na to gađaš,meni ni C5 nije loš za te potrebe,ma da ne poznajem problematiku tih tenkova.
 
Član
Ako se odlučiš na passata,ja ne bi 1.6TDI ni pomišljao uzimati,izgledom je onako "fin" :D al bez zedera kobri hudinija ništa..
Kod insignie mi prostranost baš i nije neka,a vidim da na to gađaš,meni ni C5 nije loš za te potrebe,ma da ne poznajem problematiku tih tenkova.

Iskreno i od B7 sam ocekivao vise sto se tice prostora na zadnjoj klupi.. Gepek je ok, ali nazad nikako udobno da se smjestim..
Njega bih gledao iskljucivo u 2.0 TDI varijanti sa 140 konja, mislim da ti je to sasvim dovoljno ako ne mislis divljati, dok je 1.6 TDI preslab za njegovu masu.
I ne svidja mi se sto malo penzionerski izgleda, a izvlaci ga jedino Highline paket opreme sa onim LED trakicama i stopkama..
Tako da sto se tice izgleda i nekog subjektivnog dojma, definitivno 508.
 
Član
Sinoc sam imao priliku da probam passata 1.6 TDI, al je bio go, nista od opreme i nije to tooo.
Sto se tice udobnosti nazad ima vise nego dovoljno mjesta i kada naprijed sjedi visocija osoba, udoban je i ono sto me najvise iznenadilo prelazi preko sina gotovo da se i ne osjete.
Ogroman gepek, ali mislim da prednost ima insignia obzirom da se otvara komplet sa zadnjom sajbom.
u potrazi da probam i ova dva modela :)
 
Član
Ne otvara se kod svake insignie komplet gepek, samo ona sa 5 vrata, sedan je klasicni,dize se do sajbe
 
Član
Insignia Sedan 4-vrata klasicno otvaranje gepeka kao kod drugih limuzina, a hatchback 5-vrata dize se i zadnja sajba.
 
Top