Chevrolet Cruze - Trokira, tesko radi hladan

Chevrolet Cruze - Trokira, tesko radi hladan

Član
Bio sam u servisu, ociscena klapna gasa, kazu nije do nje, najurednije radi. Nakon ciscenja nema vise stucanja u voznji, jedino se gasi kad je hladan i ne prima gas dok ne prebaci na plin. Tvrde da sto se tice mehanike da je sve uredu. Navodno sumnjaju da je plin poremetio benzisku mapu, mada je moje pitanje, ako je to u pitanju, kako onda radi normalno kada se ugrije i na plinu i benzinu ? I da, jeste plinska mapa blago bogata ( 7% odstupanje ) i trosi osjetno vise.
 
Član
Kako se gasi hladan, kad daš gas i neće da primi već se ugasi?
Imam sličan problem sa kia na plinu ali sam skontao da su prljave benzinske dizne, nasuo sam aditiv i stanje se dosta popravilo ali ću uraditi ultrazvučno čišćenje da to sredim kako treba.
 
Član
Kako se gasi hladan, kad daš gas i neće da primi već se ugasi?
Imam sličan problem sa kia na plinu ali sam skontao da su prljave benzinske dizne, nasuo sam aditiv i stanje se dosta popravilo ali ću uraditi ultrazvučno čišćenje da to sredim kako treba.

Gasi se i kad ga pustim samog kad odradim, a najprije će se ugasit kad dodam gas, primi on gas koliko toliko, al odmah nakon što sklonim nogu sa gasa, obrtaji opadnu na 500-600, zaguši se i ugasi. Skont'o sam da mu da previše goriva pa smjesa bude prebogata i vjerovatno je ne mogne zapalit pa se ugasi, zato sad sljedeće sumnjam na lambda sondu. Restartovo sam benzinsku mapu i iskljucio plin, odvozio 20ak kilometara samo na benzin da se koriguje mapa pa ćemo vidjet kakav će bit ujutro.

Govorili su i meni za dizne, ali ne znam što bi onda normalno radio kad se ugrije i na benzin, nema mi logike da je do dizni jer je dizni svejedno ha vruć ha hladan motor, njoj je zadatak samo da rasprši gorivo - ako su već prljave.
 
Član
Meni se ne gasi sam ali se hoće ugasiti kad naglo dam gas a on hladan, dok nisam nasuo aditiv bilo katastrofa, sad već neuporedivo bolje, meni nije htio iz prve ni da upali, upali pa se ugasi i tako par puta i dok ne odradi nisam mogao krenuti jer čim dam gas hoće da se ugasi, sa aditivom samo po nekad neće naglo da primi gas, a pali dobro.
Ima veze, jer kad je vruć motor lakše zapali benzin, a druga stvar je to kad radi na plin benzinske dizne ne rade a plin pravi neko isparavanje/smolu ili šta već i to se lijepi na dizne i vremenom ne mogu da rade kako treba. Možda kada se ugrije to malo popusti pa onda bolje rade svakako.
Ja ću uraditi ultrazvučno čišćenje kad uhvatim vremena, košta 40KM za sve 4 dizne, a 50 ako ih majstor i skida.
Aditiv ti košta od 3KM za K2 do 8KM za STP (ja sam STP nasuo, ali ne za održavanje sistema već baš za čišćenje injektora, obrati pažnju, obje su crvene boce).
Probaj na malo više od pola rezervoara i vozi na benzin, ako se popravi stanje znaš do čega je, ja sam svoj problem tako otkrio.
 
Član
Kontam da prvo probam sa lambdom, cekam da stignu kod mehanicara, pa da to probamo, poslije lambdi sam mslio dizne cistit, mada opet, iskreno sumnjam da su dizne, jer trosi abnormalno i na benzinu i na plinu. Eto neki dan mi je i oficijelno izbacio check engine, rich mixture, kao sto sam i ocekivao. Znaci nesto remeti mapu sigurno, eh sad je ogromna dilema sta tacno. Opet, citao sam da lambda senzor svakako nema uticaja dok je motor hladan, a meni su simptomi bas najizrazeniji kad je hladan. Ne znam stvarno vise..
 
Član
Kont'o sam otic u Sarajevo nekom ko se bavi samo dijagnostikom. Kontaktirao sam bio Dzamba jos kad si mi tek preporucio, ali mi je rekao da nema dijagnostike za Chevrolet i da ne bi bas da radi mimo Opela.
 
Imam problem sa Golf V 1.4 FSI.
Naime,jucer sam ga upalio i odmah pri paljenju cuo se kao dizelas..to je trajalo dvije kratko oko 2 sekunde,zatim su poceli poceli da skacu oko 700 obrtaja i culo se kao da kaslje.
Kasnije kad se zagrije sbe normalno pali i vuce nikalvih problema nema.
Jel se neko susretao s tim problemom?
Hvala i LP
 
Pozdrav svima!

Imam problem sa Chevrolet Cruzeom ( 2011. godiste, 1.6 benzin/plin 91kw, 95 kkm ( 63k kkm na plin, plin je sekvent - Zavoli sistem)), koji me tako frustrira u posljednje vrijeme da sam morao namjenski otvoriti profil i postaviti temu.

Naime, problem je sljedeći: već više od godinu dana imam taj problem da ujutro, kada je auto hladno i kada ga tek upalim u dvorištu da odradi u mjestu, iako normalno upali, auto nakon 3-4 sekunde pocne pojacano tresti i obrtaji pocnu varirati od 800-2000, a cak se zna i ugasiti par puta, kada obrtaji spadnu na nekih 500, 600 - nakon cega se naravno zagusi i ugasi. Za vrijeme tog 'hodanja obrtaja' auto radi nemirno i moj je osjecaj kao da radi na 3 cilindra neko vrijeme. Sve se ovo dešava i prije nego što prebaci na plin, tj. na benzinu, a primijetio sam da kada izađem iz auta dok radi ovako nemirno, da ispušni gasovi imaju tako neugodan i nekarakterističan miris koji malo podsjeća na sumpor ( naravno da nije sumpor u pitanju, a ovakva promjena mirisa bi možda mogla biti do smjese? ). U slučajevima kada se ugasi, drugo paljenje bude malo 'teže', kao da malo više zavergla nego inače ( akumulator je nedavno promijenjen ). Na plin prebaci nakon nekih 7-8 minuta ( kada dostigne 40ak stepeni ), međutim i dalje malo nemirno radi i osjetim neke maaanje detonacije, obrtaji i detonacije se stabilizuju nakon nekih otprilike 10ak minuta i onda mogu krenuti napokon. Međutim i kada krenem, čim se papučica gasa stisne naglo auto zacuka malo i kao da zaštuca na ubrzavanju , a to je ubjedljivo najprimjetnije na manjim obrtajima, iako je motor već na radnoj temperaturi. Pošto odmah izlazim na autocestu do posla, čak se i petoj brzini na nekih 140 km/h osjeti na momente da samo sekundicu 'cukne', ali tad je već jako manje primjetno. Nakon nekih 30ak km, kada već stignem na posao ( i nakon vožnje na većim obrtajima na AC, oko 3.5 - 4 k ) , cukanje je tad već nepostojano, a posebno kada se auto ugasi, pa opet upali nakon 2-3 minute, kao da se mapa 'rekalibriše' nakon vožnje na većim obrtajima, ali podvlačim na većim obrtajima , jer da sam npr. tak ugasio auto čim je stekao radnu temperaturu radeći u leru u mjestu i upalio opet, situacija bi bila ista, znači situacija se popravi tek nakon odvoženih kilometara, a posebno se brzo popravi nakon većih obrtaja. Eh sada, znači auto radi najnormalnije kada je ugrijan i kada je prešao nekih minimum 15ak kilometara, i radit će normalno sve dok se potpuno ne ohladi, čim se potpuno ohladi, opet ista priča, s tim da što je hladnije, tj. što duže nije bio paljen, to su simptomi izraženije. Kao što sam već napisao, ova situacija traje već neko vrijeme s tim što se s vremenom blago pogoršala, a simptomi su izraženiji zimi, jer logično, motor će se prije ohladiti. U početku su problemi iščezavali za minutu-dvije, a sad se redovno gasi ujutro dok se zagrijava. Na dijagnostici nikad nije nikakvih grešaka izbacivalo.

Eh sad, bio sam u kod raznih majstorima, uključujući i ovlašteni servis. Svjećice su svakako zamijenjene prošle godine. U ovlaštenom su prvobitno posumnjali na raštelovanost ventila, što je i bilo tačno, tačnije, izduvni ventili na 3. i 4. cilindru, riješili su to, međutim, to nije riješilo probleme. Sljedeće su sumnjali na struju, zamijenili su bobinu, svjećice već promijenjene bile, a u ovoj izvedbi motora nema kablova, nego bobina ide direktno na svjećice. Ni ovo nije riješilo problem, s tim što kada sam čuo za cijenu razvodnika struje ( oko 568 KM
facepalm.gif
) pozlilo mi je, jer mi je drugi majstor privatnik ( bivši radnik u ovlaštenom servisu Merca) za istu bobinu tražio oko 220 KM sa rukama. U ovlaštenom su sljedeće htjeli da naruče usisnu granu, a ja sam sumnjao da su htjeli da naruče cijelu usisnu granu samo zbog klapne gasa, a taj drugi majstor kod kojeg sam išao mi je također rekao da bi klapna gasa mogla biti uzrok. S obzirom da je bobina tako precijenjena bila, ne smijem ni pomisliti koliko bi mi za usisnu granu tražili, a stvarno mi se ne bacaju tolike pare kad to mogu odraditi jeftinije u privatnika, a ni to nije sigurno da je usisna grana/klapna gasa u pitanju, jer je očito da su i u ovlaštenom počeli lutati. Problem je, kako kaže ovaj drugi majstor, da se vjerovatno za Kruz ne može odvojeno uzeti klapna gasa, nego se mora cijela usisna grana uzeti. Još bih da dodam da prvo što mi je ovaj drugi majstor promijenio je par nekih senzora, nije mi rekao tačno koje je mijenjao, nisu popravili situaciju tako da nije ni bitno iako je moja pretpostavka da je to bio maf senzor. Znači ono što mi nije jasno je, ako je cijela usisna grana u pitanja, zašto bi onda auto najnormalnije radilo nakon nekog vremena kad je itekako motor ugrijan?

Čak mi je ovaj drugi majstor sugerisao da kupim onaj aditiv za gorivo za prošišćvanaje benziskih dizni, ali je problem prisutan i na benzinu i na plinu.

Auto je redovno održavano. Nedavno sam bio i na plinskom servisu, na kojem nisu našli ništa neregularno, nisu ništa ni za mapu rekli. Jako me frustrira ovo već neko vrijeme, a svi lutaju bez neke konkretne ideje šta bi moglo biti, tako da bih stvarno volio kad bi me neko uputio na nešto konkretno ili ako je neko imao sličan problem, jer mi je auto bukvalno neupotrebljivo za kratke relacije.

Hvala unaprijed
Zdravo druze. Imam isti problem kao i ti. Imam Cruza 1.6. 83 KW. Potpuno isti problem kao sto i ti imas. Interesuje me, da li si pronasao sta je bilo problem. Ako znas, recimi da i ja resim problem na mom autu. Pozdrav
 
Član
Zdravo druze. Imam isti problem kao i ti. Imam Cruza 1.6. 83 KW. Potpuno isti problem kao sto i ti imas. Interesuje me, da li si pronasao sta je bilo problem. Ako znas, recimi da i ja resim problem na mom autu. Pozdrav
Ako nisi zamijenio svjecice njih prvo zamijeni da vidis kako ce se onda ponasati. Za pocetak to prvo.
 
Ako nisi zamijenio svjecice njih prvo zamijeni da vidis kako ce se onda ponasati. Za pocetak to prvo.
Zamenjene su svecice. Izgleda da je do protokomera vazduha. Njega sam sinoc iskljucio i jutros kada sam startovao motor, radi dobro. Vishe se ne gasi hladan,kada mu dodam i oduzmem gas, ne trese motor kao sto je treso do sad. Nn olje vuce i manje dimi. Ostavljam ga da se jos jednom ohladi dobro i proba cu. Ali kada sam ga jutros upalio, vidim da nema onaj rad kao sto je imao.
 
Član
Zamenjene su svecice. Izgleda da je do protokomera vazduha. Njega sam sinoc iskljucio i jutros kada sam startovao motor, radi dobro. Vishe se ne gasi hladan,kada mu dodam i oduzmem gas, ne trese motor kao sto je treso do sad. Nn olje vuce i manje dimi. Ostavljam ga da se jos jednom ohladi dobro i proba cu. Ali kada sam ga jutros upalio, vidim da nema onaj rad kao sto je imao.
Pa ako je tako, onda nemas sta traziti dalje. Uzmi nov i rijesen problem.
 
Top