Yugo 1,1EFI &BMR

Yugo 1,1EFI &BMR

Član
Uzeo sam jedan menjac za delove, pre svega zbog diferencijala jer treba da se pravi sper u roku od mesec/dva:


Posto su mi stop svetla bila dosta izlomljena, resio sam da ih zamenim sa novim i da ih malo modifikujem:



Prvobitno kad sam radio hladjenje kocnica, nisam uspeo da nadjem odgovarajuce gibljivo crevo pa sam stavio aluminijumsko koje se lose pokazalo (mada sam i ocekivao), uzeo sam dovoljno da imam i za zadnje kocnice:


Napravljen profi adapter oduska menjaca:
 
Član
Onaj osecaj kad sklopis ceo menjac i pripremas se da stavis na auto pa skontas da ti ispala osovina 11x4mm...


Mora da je zato sto sam zaboravio da je 10to godisnjica otkad je kod mene bila pre dva dana...
 
Član
Svida mi se pravo u kojem smijeru ide ovaj yugo. Ovako se pravo auto radi, od ojacanja sasije, mjenjaca, suspenzije. A ne kako 90% naopako sve rade kod nas "tuneri". Svaka cast !
 
Član
Pa da krenemo redom...

Ugradjen novi OCC od aluminijuma, prohroma i mesinga, situacija nakon 500km:


Zamenjena lambda sonda, stavljena originalna Bosch:


Posto je benzinski filter pravio probleme, stavljen Bosch i oprane brizgaljke:


Kupljeni novi prednji tapacirunci jer su moji dosta osteceni od strane bivseg vlasnika plus nemaju glupe rupe od zvucnika:


Uradjene su i neke izmene na airliftu, zamenio sam prikljucke na pneumatskim cilindrima, zamenio plasticne T racve sa mesinganim i uradio bolje fiksiranje kompresora:

I onda se vracamo na vec pisano.

Prvobitan plan je bio da se ugradi kvacilo sa 2 lamele i napravio sam pun plan i program, ali zbog nekih ogranicenja, cene i realno auto nema potrebe za time, odlucio sam se ipak za "standard". Pa je montirana nova MecArm korpa, Breda druk lezaj i nove Miba sinter ferode. Uradjene su asimetricne debljine feroda, 4mm debljine prema korpi i 3.6mm prema zamajcu, posto se strana prema korpi brze trosi. Za one koje eventualno interesuje zasto jednostavno ne svuda 4mm, zato sto ovako ima vise prostora da se namesti veci pritisak korpe. Ujedno je olaksan zamajac sa 6250g (koliko je fabricki, moj je bio 150g laksi) na 4250g. Za ljubitelje brojki (zamajac+lamela+korpa+druk lezaj):
Fabricki set: 10530g
Moj prethodni set: 9680g
Moj novi set: 7760g

Sto se tice zamajca, neke negativne posledice nisam osetio, mada nisam ga previse vozio iz razloga koje cu kasnije napisati. Po onom sto ja vidim je manje vise ocekivano, sto je nizi stepen prenosa to je osetnija razlika sto je posledica usustini toga da u nizim stepenima prenosa puno su brze promene obrtaja pri ubrzanju gde inercija igra ulogu. Takodje sto su nizi obrtaji to je veca razlika, pretpostavljam da opet ulogu ima odnos mase komponenti u motoru u odnosu na proizvedenu snagu u datim obrtajima. Takodje puno je lakse dodavati obrtaje pri saltanju u nizu brzinu.




Sledeci je menjac koji je zadao puno muka a ujedno nije ni gotova saga i jeste razlog sto auto nije puno vozen.
Uradjeno:
Ugradjen sper diferencijala sa linearnom blokadom od 42%
Pojacano kacenje nosaca na kuciste menjaca
Zamenjeni sateliti i osovina diferencijala (verovatno osteceni usled polomljenog zegera na krstu poluosovine)
Zamenjeni zegeri na krstovima poluosovina
Zamenjen zupcanik druge brzine koji je dotrajao skroz (kod sinhrona)
Zamenjen preventivno zupcanik trece brzine koji je bio potrosen nekih 40% (ostale brzine su potrosene oko 20% kod sinhrona)
Zamenjena potrosena viljuska prve/druge brzine (stanjena sa 4.5 na 3.5mm)
Zamenjen "o" ring osovine rikverca, pinjona, poklopca poluosovine i semering spojnicke
Zamenjene matice snopova
Zamenjen lezaj spojnicke
Obradjene ivice gde naleze birac na sipkama
Pojacane opruge na sipkama sa cauricama
Zamenjen prekidac rikverca
Preradjeno kacenje nosaca auspuha
Kompletno ociscen i ofarban

Na zalost problem se nije tu zavrsio, iako je sper odlicno radio, lepo je blokirao, auto nije trzao, imao je neku blagu vibraciju na volanu pri agresivnim promenama pravca, nesto slicno vibraciji papucice kocnice kad se aktivira ABS sto nije mozda bilo lose osetiti kao pokazatelj da je se auto bori za trakciju, ali nakon malo vise testiranja prestao je da funkcionise, pretpostavljam da su opruge popucale, tako da sledi ponovo rasturanje i provera da li je problem do kvaliteta opruga ili je problem do dizajna nesto. Tako da nesto moram napraviti jer mi se osladilo, ali sta tacno jos nije 100% sigurno.




Ofarbane sanke i menjac namontirani:


Napravljen olaksan nosac auspuha:


Posto me izludjivalo stalno curenje po karteru i nagadjanje koliko dotegnuti dihtung, uzeo sam kuglice iz lezaja i stavio svuda u dodatne rupice na dihtungu kartera i stegao sve srafove dokle moze, plus je ofarban karter ponovo:
 
Top