Zastita- sta odabrati

Zastita- sta odabrati

Dobio sam inicijalnu ponudu od jednog oficijelnog VW u BiH.

..
U našem servisu ugrađujemo MUL-T-LOCK mehanička blokada mjenjača koja košta
640 KM i META -alarmni uređaj -kontrola unutrašnjeg i vanjskog prostora
koja košta 500 KM...

Definitivno cu uzeti jednu vrstu zastite, alo treba da odlucim koju. Nisam u BiH tako da bih trebao unaprijed uplatiti avans.

Za sto se odluciti?
Gledajuci po forumi sam vidjeo negativnih razmisljanja po pitanju mtlocka.
A sa druge strane kakav je to alarm?

Svaka sugestija je dobrodosla.

Hocu reci kakav je to Meta alarm.

Tacan model jos uvijek ne znam. Trebao bih sutra dobiti vise detalja.

Evo tacnog modela:
Easy Can Digital
US/m05 ABS15200

Iskustva sa tim tipom alarma? Iko? :)
 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Samo Cobra ili hudiny. Mul t lock je los, kao I skoro svi fabricki alarmi.
Ali ako hoces da u ovlastenom radis bolje ista nego nista :D
 
Hvala na odgovoru :)

Znaci ovaj alarm nije u klasi Cobre ili Hudiny-a?

Spletom okolnosti sam primoran za oficijelni servis.
 
Član
Dobar je taj alarm , samo izbjegni "MUL-T-LOCK" ... U kombinaciji sa alarmom (Meta ili Cobra) stavi zeder i zamijeni OBD .
 
Član
Hvala na odgovoru. Sta je to OBD?
OBD konektor, konektor za dijagnostiku... ispreturaju se zice i pinovi vise nisu na istim mjestima a ti dobijes adapter tj. prelaz sa svoje instalacije na klasicnu da mozes kopcat auto na dijagnostiku... u slucaju kradje ili deaktivacije alarma, imobilajzera ili cega vec ne, preko dijagnostike ne mogu pristupit autu sa klasicnom dijagnostikom...ti adapteri nisu univerzalni nego ima mali milion kombinacija... po meni, dobra stvar
 
Član
Pa i nije bas u nekom rangu, ali dobro ti je rekao momak. Dobar je to alarm, puno bolje od Multi T lock - koji se poprilicno lagano obija i lomi. Najbolje bi ti bilo alarm i neka mehanicka blokada kao sto je momak potvrdio zeder ili hudiny. Ma da bi ja licno stavio hudiny.
 
Član
Pa vidi Hudiny i Zeder rade na slicnom principu. Mehanica blokada letve volana, stim da Hudiny ima jos par opcija mehanicke blokade. Cilindar i kljuc su drugaciji.
Eto oko Zedera se u zadnje vrijeme pojavile price da se vrlo lagano obija. tj. da su skontali nacin.
Eh nemoj ti mene pogresno shvatiti ja vjerujem da sve sto covjek stvori da se moze obiti. Ali hudiny i Zeder ili neki alarm ce odbiti ove "sitnije lopove".
Bas smo u nekoj prethodnoj temi diskutovali, ako se neko nameraci dda ti ga ukrade : on dode, natovari na kamion i vozi.
Ovo sto je Edo pomenuo za mijenjanje OBD porta je isto pametna stvar. Lopov lomi brame da dode u auto ( i ovo veoma kratko traje, eh ko nema mehanicku zastitu tipa Zeder ili Hudiny - sljedeci korak lopova je lomljenje kontakt tj. bos brave ( gdje stavljate kljuc da palite auto) Pri tome drzi slican kljuc i konekuje se putem laptopa ili posebnog uredaja na OBD port kako bi onemogucio Imobilizator ili prekopirao kod sa svog kljuca na vase auto kako bi ga upalio )
Vjerovatno ste probali ako samo kljuc ( narezani metalni dio stavite u bravu bez ostatka kljuca ) ne mozete upaliti vozilo zbog imobilizatora.
Kod Hundai-a i sl. lopov lomi bravu vrata, ulazi u vozilo - otvara haubu i mijenja ECU (sa svojom) jer je na zgodnom mjestu ( tj. brzo se radi) nakon toga lomi kontakt bravu i pomocu svog kljuca ( na kojem se nalaze kodovi od imobilizatora ) pali vozilo i ide.
Kod skupljih vozila tipa X6 , Land Rover, isto ulaze u auto , spajaju poseban uredaj na OBD port pomocu kojeg kodove od imobilizatora ( neki drugi kljuc od x6 ili sl. drze blizu uredaja) pisu na ECU. Nakon toga pale vozilo kao da je taj kljuc orginalni njegov.
 
Član
Evo da ne otvaram novu temu.ovdje se spominje izmjestanje ili zamjena zica na OBD konektoru.
Pa evo recimo ja zivim u kuci i imam garazu.na autu nemam nikakve zastite.
Mislio sam nesto od toga uraditi na OBD-u
Znam da ako hoce da ga ukade da ce ga i ukrasti.Eh ali obzirom da meni treba samo navece kad izadjem negdje.nema on puno vreme da vadi tablu pa da se konektuje ili da mijenja ecu.
Eto iznesite misljenja o ovoj vrsti zastite u konkretnom slucaju
 
Član
Ma znam ja to.najbolja zastita Azija,svedska i sl.
Ali pricam o necemu realnom.nije nista 100% sigurno.Govorim samo o oduzimanju vremena u kojem je velika mogucnost da ce neko naici.jer nikad auto nijecl negdje zavuceno
 
Član
Ma znam ja to.najbolja zastita Azija,svedska i sl.
Ali pricam o necemu realnom.nije nista 100% sigurno.Govorim samo o oduzimanju vremena u kojem je velika mogucnost da ce neko naici.jer nikad auto nijecl negdje zavuceno
Jbg, najbolje kombinacija svega:

*Alarm klasicni (da zviždi)
*Naljepnice na šajbe, ali nekog drugog alarma da ga malo zabuni...
*ona fora sa zicom OBDa
*eventualno ona kandza
*GPS modul za pracenje. Gledao sam po gearbestu ima ih povoljno

Sa tim ces ako nista drugo dobiti debelo na vremenu. A gledao sam neku tv emisiju o provalama/obijanjem auta. I kazu u prosjeku ako lopov ne udje u roku od 2min, on odustaje...

Send via Gameboy Color
 
Top