Change background image

Pritisak u gumama

Rasprava u 'Kvarovi & savjeti' pokrenuta od edo_16v, 26. Siječanj 2007..

Status teme:
Nisu omogućeni daljnji odgovori.
 1. edo_16v

  edo_16v Član

  Pridružen(a):
  26. Prosinac 2006.
  Poruka:
  4,919
  Lajkova:
  3
  Grad:
  Sarajevo
  Auto:
  Seat VR6 RWD
  Facebook PIK Garaza Privatna Poruka
  Kako znati koji je pravi pritisak? Kod nekih auta podaci o potrebnom pritisku u gumama se nalaze na poklopcu za gorivo. Neki misle da pravi pritisak piše na gumi, ali to ne piše tačni pritisak baš za vaš auto nego maksimum do kojeg se može pumpati prije nego sto pukne.

  Naime svaki auto ima različiti raspored težine te stoga i različiti pritisak u gumama. Nekima prednje gume moraju biti jače od zadnjih, a kod nekih je obrnuto.

  Neki automobili imaju gume istih dimenzija, a razlika u težini im je gotovo 400kg. Primjer: BMW 330xd ima 1725kg, dok BMW Z4 3.0i ima 1365kg. Oba modela koriste istu dimenziju guma 225/45 17. Logično je da osjetno veća težina zahtijeva i veći pritisak u gumama.

  Znači, gume pumpajte do pritiska kojeg je propisao proizvođač, provjeravajte ga svakih 14 dana. Podaci za pritisak zraka u gumama vrijede za kontrolu hladnih guma, a kada je neophodna kontrola pritiska zraka zagrijanih guma, pritisak punjenja mora biti 0,2 do 0,3 bara viši od propisanog. Nakon toga prvom prilikom provjerite pritisak u hladnim gumama.

  Ako idete na duže vožnje autocestom trebalo bi ih napumpati malo više od propisanog (+ 0.2 bara).
   
Status teme:
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Podijelite ovu stranicu