Altenator problem

Altenator problem

Član
Dok ga jos nisam skinuo da probam provjeriti par stavki, pa bi zamolio nekoga ko se razumije u ove stvari da mi pojasni malo

Prvo sam mislio da mi mjerac ne valja pa sam pokusao na drugo auto i vidio sam da nije greska do njega

kada upalim auto narednih 5 secundi pokazuje 14,6.V pa onda 2 sec pokazuje mi 6,...V, pa opet narednih 5 sec. isto normalno
znaci mjereno na akku i na alt. i isti problem
spojevi provjereni i oni su OK

sada mi ostaje sumnjiv onaj automat il kako se vec naziva na altenatoru,

ali mi nije jasno zasto mi padne na 6,..V ako aku ima svojih 11,.. V??
kada ga ne puni kako se sjecam tada pokazuje akku svojih 11,.. V , ali zasto pada ispod onda ??? ne kontam se u ove stvari ali mi se cini kao da alt sebi povuce iz akku,
sumnjivo mi zasto toliko padne napon,

i kada alt. skinem, cime ga smijen i kako cistiti odnosno na sta moram paziti
i da , gdje vodi dodatno kablo sa altenatora koje stoji pokraj plusa ???

radi se o Golf dvica ali je altenator od francuza od 140 A ,mada do sada nije bilo problema , pojavilo mi se kada su skoro bili minusi na polju

Član
Regler 99% ali nemora bit, moguce je da je prekid u diodama ili cak cetkicama da su se iztrosile pa los kontakt stvaraju na rotorskim klizacu. Opet sve zavisi koja je izvedba alternatora.....

I da dodam da ispitas kolko alternator daje kad je upaljeno auto pod blazim gasom bez aku pa javi

Član
Napisi da nije od golfa alternator nego od renaulta nekog, laguna il sta je vec , veliki je neki :D

Mozda je i to bitno u dijagnostikovanju kvara :D

Član
bez gasa i na gasu on meni stabilno isto pokazuje 14,6.. ali na akku , a moram probati bez njega koliko ce pokazivati
napisao sam da je od francuza , samo kako ja vidim nije kutijica ona crna na njemu nego jedan dio je komplet crnom plastikom presvucen na alt.

ali skindaje alt. ide pa cemo dalje , ali mi nije jasno zasto napon pada toliko nisko

Mozda ti nesto u motoru povuce struju, zna se desavati da relej grijaca ostane ukpcan dok radi motor, ali i tada pokazuje 12V, bas ti puno padne napon akumulatora, probaj staviti drugi akku :D

Član
Do akku hvala bogu nije ufffffff :D ipak je malo kvalitetniji i morao je ovo jedno praznjenje izdrzati,ustvari na punjacu je kazaljka se malo pomjerila od nule nije se on skroz ispraznio

mjerio sam bez akku znaci na alt. i ponovo hoda , skinuo sam ga i rastavio, cetkice su jako dobrom stanju , prljavstine je previse bilo ocistio vratio i opet isto trokira, ali uzecu za svaki slucaj regler novi pa da vidim dalje, primjetio sam neke iglice ali su one zalemljene ,cemu to ???

slike cu postaviti kada stignem