torzija kod peugeot 206

torzija kod peugeot 206

Član
Neki nece da rade, a onda oni koji to rade prave od toga nauku, kao oni specijalisti za reparaciju torzije. Nidje veze. A inace, nista se tu ne iskrivi nego se lezaj potrosi do te mjere da zariba i potrosi i osovinu po kojoj se krece. Prvi put sam radio torziju saam, bez icije pomoci na jednoj 206ici i mislim da mi je to najbolje uradjena torzija :D
Danas je glavni posao u servisima zamjena ulja i filtera, nema bolje zarade niĐe :D

Koliko je zahtjevan taj posao, nemam ja predstavu uopste.vidio sam kako izgleda torzija, ne cini mi se toliko zahtjevna za skinuti s auta, opet mislim da je to najlakse od cijelog posla.
 
Član
Ja sam kupio Saxa sa razjebanom torzijom na oba zadnja tocka, tockovi onda slobodno hodaju od normalnog do ovog / \ polozaja. Nije obavezno da lupka, meni nista nije lupkalo, samo straznji kraj svera malo lijevo desno il u krivini malo pobjegne dok se ne namjesti. Lezajevi odu jer se istrose pa se raspadnu, ili ode anti-roll bar pa su vise napregnuti pa se razjebu prerano ili zahrdjaju, nekad od vremena, a cesto od vode, koja udje jer plasticni poklopci torzije popuste vremenom. Kad se to jos ne raspadne sve, nego je ispravno, set za zamjenu za Saxa je bio oko 90 KM u ovlastenom servisu, lezajevi i sve potrebno za zamjenu. Ali raja obicno ne dira dok se ne raspadne i tada kako je neko napisao lezajevi pojedu osovinu po kojoj se vrte i onda i nju moras mijenjati, a to je vec zestoki zajeb. Kada se reparira dobro je ugraditi i mazalice, tada se problem rjesava prakticno zauvjek. Tebi ako su ok lezajevi, mozda nebi bilo lose da odes kod nekoga da ti ugradi samo mazalice i onda si miran ak je sve ok.

Sad cu potraziti par slicica po racunaru, da je nekome lakse skontati o cemu se prica ovdje...
 
Član
ursw.jpg

vuHEZpe.jpg


Evo i kako se mjenjaju ti lezajevi sve detaljno objasnjeno
 
Poslednja izmena:
Član
Evo slike zadnjeg ovjesa od Saxa.
Strelicama pod brojevima 1 i 2 su opruge - tzv. torzije, 3 je centralna sipka, lezajevi se nalaze na dijelu oznacenim brojem 4.

Na slicici ispod je osovina po kojoj se vrti taj lezaj, ali se pojela od losih lezajeva i novi se tu ne mogu staviti tek tako.

Evo slike novog lezaja, iglicni, iznutra nema nista, pa osovina mora biti idealno ravna da bi se on vrtio na njoj.

Ovo je slika da se vidi sta je ostalo od starih lezajeva, totalno su propali, a iglice posto su cvrste pojedu osovinu.


Problem je jer se ovi dijelovi na koje ide lezaj nemogu mijenjati tvornicki, mijenja se komplet osovina. Ovi sto repariraju obicno ili izbacuju te dijelove iz osovine pa nabijaju druge ili cementiraju osovine, pa na njih stavljaju nove lezajeve. Dok je lezaj jos ok i ne napravi stetu, promjena je tada jako "bezbolna".
 
Član
Djesu nam oni sto stavljaju fiksne zamajce da nam daju ideju kako ovo rijesit zauvijek

Ima rjesenje i za zauvijek. u tom slucaju se izbacuju lezajevi a stavljaju piksne mislim od bronze ili jos nekog tvrdjeg materijala u koji se narezu kanalici i onda se stave mazalice. Besmisleni je stavljati mazalice na obicne lezajeve, treba ti bar 8kg masti da podmazes jednu stranu torzije a opet bi najmanje te masti otislo tamo gdje treba.
 
Član
Ima rjesenje i za zauvijek. u tom slucaju se izbacuju lezajevi a stavljaju piksne mislim od bronze ili jos nekog tvrdjeg materijala u koji se narezu kanalici i onda se stave mazalice. Besmisleni je stavljati mazalice na obicne lezajeve, treba ti bar 8kg masti da podmazes jednu stranu torzije a opet bi najmanje te masti otislo tamo gdje treba.
Htjedoh i sam napisati, ali ne stigoh. Mazalice su glupost, a torzija moze preko 200k gurati, kod mene jeste i ako je puno dati malo para za nju, onda kako nije.puno za turbo, zamajac, dizne i slicno. Torzija uopste nije boljka ovog auta, vec zahtjeva blagovremenu reakciju.
 
Član
Definitivno ta torzija je boljka PSA grupe a na 206-ici je najizraženije , konstrukcijski je loše riješena zaštita od prodora vlage i prlljavštine , zato se i raspadaju ležajevi i osovine.
A da se torzija može pravilno i kvalitetno konstruisati , pokazuje Renault...
 
Član
bgm i ja cu morati uskoro , meni ne lupa medjutim tockovi nisu ravni. Ici cu kod brkica u banja luku , raspitati se , vidio sam na piku 105km set za jednu stranu.
 
Član
Da ne otvaram novu temu..zna li ko koga za reparaciju torzije pezo 206 u ili okolini Kaknja? Cuo sam da u Visokom neko radi, stavlja reparirani most 300KM i uzima tvoj. Jel to ta cijena?
 
Član
To je OK cijena , jer dijelova ima malo ispod 200KM , a budala bi bio onaj ko se tog sranja hoće prihvatiti bez bar 100KM za ruke.
 
Top