Koje ulje koristite? Savjet, prijedlog?

Koje ulje koristite? Savjet, prijedlog?

Član
100511_001.jpg

ja sam ovaj put nasuo ovo ulje, pa cemo vidjeti, nije mi zbog potrosnje vjerovatno ce i ovog potrositi ali je jeftinije ... Nasuo sam na preporuku iskusnog majstora i kad sam ga pitao mogu li umjesto 5w30 sipati 5w40 rekao mi je da mogu ali obavezno Castrol 5w40, nemoj Mobil1 u toj gradaciji. Zasto nemam pojma, ali sam ga poslusao.
Dobar majstor nema sta

Gesendet von meinem HT3 Pro mit Tapatalk
 
Član
I jos nisam mjenjao ulje kod njega nego mi je samo rekao da sipam castrol a u "servisu" su ponudili ovo.
 
Član
Kakve veze ima gustina ulja kad umjesto 5w40 sinteticko, naspes 15w40 koje je polusinteticko ili cak mineralno ulje? Znaci na vec potrosen motor sipas losije ulje? Meni to nema logike ali eto :)
 
Član
Poenta je da je to gušće ulje. Ja sam presao na 5w40 a majstori dva servisa ubacivali 10w40. Trosio mi 10w40 a ovo sad nije jos poceo trosit. Preporuka majstora je na osnovu toga sto pocne trosit zbog potrosenosti motora sipas gusce ulje. U praksi poprilicno nedokazano a svi tako savjetuju.
 
Član
Kritika mozda jest na mjestu ali se vjerovatno nismo razumjeli. Bas sam danas provjerio, znacu u oznaci ulja kod multigradnih ulja, sva ulja kod kojih je prvi broj ispod 10 su full sinteticka a broj 10 i 15 su polusinteticka ili cak neka i mineralna, dok je npr 20w-60 ili 20w-50 mineralno ulje (Ovo je kod 99% proizvodjaca)
 
Član
Je.. te sve znalci... ako se toliko razumijete u ulja, sto ne odgovorite konkretno na pitanja koje ulje nasuti. Svako ga mijenja minimalno jednom godisnje i iz iskustva moze prenijeti sta je koristio, i jel zadovoljan a vi spominjete nekakve gradacije i sl... vecinu vasih odgovora se moze naci na internetu... a i ko zna pravi se pametan i suti i misli o ja glupana vidi sta lupaju. Pa ako ko zna sto ne odgovori ljudima, ali ne...na svako pitanje ni jedan konkretan odgovor
Tema ima preko 50 stranica a o cemu se raspravlja...nidje veze.
 
Top