Peugeot 407 pro i kontra

Peugeot 407 pro i kontra

Član
Mislio sam i ja, pa se sjetio par testova i skontao o čemu su svi govorili ;) Mondeo tdci je za 407-icu nabrušeno auto za brdske trke po dinamici.
 
Član
Taj traktor tdi ce poderati tog hdi-a,a i ne radi kao traktor ni hladan ni vruc,samo se moze cuti turbina kako zvizdi,jer njemci su svarsenstvo u bilo kom segmentu proizvodnje,bilo da se radi o autima,bilo o alatu ...itd,jer jednostavno njima je savrsenstvo u krvi...
 
Član
To što ti Zela pričaš nema nikakvog smisla, jer ja imam isto HDI, i ništa od toga se ne dešava. Odziv je odličan. Baš je pisao tip na peugeot hrvatskom forumu kako je prešao pola miliona i tek ga počelo nešto zezati.
 
Član
Sad ozbiljno dobri su motori i hdi i tdi i jtd,a brzina zavisi od mase auta i kilovata normalno
 
Glupo je reci ovaj valja ovaj ne valja,jer neko vozi tdi,neko jtd,neko hdi,neko tdci,i sad covjek je mozda krvavo radio i zaradio da kupi vozilo i sad da neko govori ne valja,nek svako kupi sta mu odgovara
Naravno
Ja sam rekao samo za zvuk jer su mi ta auta pod prozorom, a4 1,9 , 2x octavie isto 1,9 i 407 hdi, i hdi se najmanje cuje,a ovi takataka i piste,al su kruske i javuke
Pd i cr
 
Član
Pa dobro,ne moze se uporediti 407 sa golfom 4,jer je 407 ladja za g4,ali opet g4 je jednostavniji necu reci pouzdaniji od 407,ali naravno koliko para toliko muzike
 
Član
Ovo što Zela priča je tačno , HDi ima blagu zadršku pri dodavanju gasa , plus moment razvija linearno , tako kad iz njega pređeš u TDI PD , rekao bi da je bar 50 konja jači kako lako prima gas i moment ispucava.
Imao sam priliku voziti Passat 3BG 96KW pa poslije njega 407 100KW , iako su auti približnih performansi , osjećaj je da je Passat puno brži nego što papir pokazuje.

A što se tiče ovih problema što je Zela imao , bolje je uzeti 1.6 jer ima Bosch sistem ubrizgavanja koji je puno kvalitetniji od Siemensovog u 2.0 , a i zamajci manje stradavaju na 1.6 nego na 2.0.
 
Član
Vozim 407 ima 5-6 godina i nikad problema nisam imao. Sad na satu ima 170 i neku milju a uzet je na 116 ako se ne varam. Sto se tice da je lijen jeste, ovo su auta pravljena za krstarenja nisu za trka ko hoce trke nek kupi 2.7 tiptronic sa 6 brzina i Bog te veselio. Od mana neko je naveo naprijed je previse nizak i velike su sanse da nedje zapnete, kugle krajnice mogu otic al to su je kriv nas put a ne francuz. Od ulaganja imao sam par malih servisa jedan veliki kugle krajnice haman cu opet morat kugle mijenjat 2 puta prednje plocice i jednom diskovi i zadnji diskovi. Sto se tice cijene nemoj nasjedat na price moze se uzet za male pare sa ful opremom, ispravnog ga neces sigurno nac za male cifru, kad ga kupis hadzija si zbog udobnosti linije i svega ostalog sto ovo auto vuce uz sebe.
 
fino auto
a sto se tice usporedbe dizelasa, vozio sam sve...
trenutno je c5 2.2hdi + chip, auto ide extra ali TDI me jede sa manje KS:D
 
Top