Turiranje auta - koliko je stetno?

Turiranje auta - koliko je stetno?

Član
Na zagrejanom motoru turiranje nece skoditi nicemu, ali tuci u blokadu hoce, mislim nije problem povremeno par sekundi (iako ne vidim cemu) ali ako tuces ko magarac popustice neki sklop unutar motora.
 
Član
Kao što valjda već znaš motor radi tako da usisva smjesu u cilidnar preko ventila sabija preko klipa,pali preko svjećice i gasove izbaci preko ventila.
E to ti sve untra mora biti u tolerancijama i zračnosti i motor se najmanje troši do oko 3500 obrtaja s malo gasa. S većim gasom veća je i eksplozija u cilidnru i to znači veće i opterećenje na ležajevima radilice i samom klipu i karikama.
S tim se povećava i trenje pa se motor troši. Obični ISPRAVNI motori mogu izdržati to kratkotrajno optrećenje bez posljedica.
Pravi problemi nastaju kad je motor stalno pod opterećenjem i tada se sve počinje grijati, zbog temeprature zračnosti se smanje klip riba po cilidndru, ležajevi rašire i tako ,blokiraju, klipnjaču,ventili se pregriju i gube svoju strukturu,isto se dešava i sa klipom,glava se širi preko dozvoljene mjere i može dobiti pukotine... sve to motor trpi i kad se ohladi vrati se u normalnu ali posljedice ostaju.
Jednostavno rečeno svako turiranje motoru skraćuje vijek, a načete motore može odvesti i na vječna lovišta
 
Član
Samo ko Boga te molim ni u ludilu ne turiraj dizela,par takvih idiota mi je skratilo život. Volio bih da sam se gluh rodio nego to čuo
 
Top