Peugeot 407 pro i kontra

Peugeot 407 pro i kontra

Član
Posjeti peugeot forum ima tu dosta o 407-ici kao i clanak/test rabljene 407-ice. Link ti je u mome potpisu.
 
Član
Pozdrav. Vidim da ovdje ima povrsnig odgovora ali necu ulaziti u to. Ne moze se komentarisati auto sa kojim bar niste presli 20 000Km.
Pored svog BMW-a imam dvije 407-ce kuci. Sa jednom smo presli 150 000Km, trenutno ima na satu 270 000Km, u pitanju je 1.6HDI sa 110KS. Auto je daleko od lijenog, naprotiv uvijek me iznenadi pozitivno kako fino cupa za toliki auto a tako mali motor. Kvaka je u tome sto ima jako kratke brzine, zato je na auto putu 130km/h neka njegova maksimalna brzina ako zelis udobnu i ekonomicnu voznju. Volio bih samo da ima 6 brzina, to mu je jedina zamjerka koje se sjetim tek kad izadjem na auto put, a to nije bas tako cesto. Taj 1.6HDI ima fap i nikad do sad niti sam doljevao tecnost niti sam imao ikakvih problema. Ako bi i poceli problemi, gledao bih da dolijem litar tecnosti prije nego je nestane i ocistim fap. Uvijek imas opciju uklanjanja fap-a za 50KM. Njima das katalizator i doplatis 50KM. Auto se sjajno pokazao, to je najbolji auto koji smo imali u porodici. Za tih 150 000Km smo zamjenili 3 puta prednje disk plocice i 1x zadnje. Stavljao sam mu textarove jer ih je zasluzio. Jednom sam uradio veliki servis i doslo me je sve sa vodenom pumpom 350KM.Za VW golfa 1.9TDI je skuplji servis dosta. Ulja stane jako malo u motor, 3.8L. Par puta mi se zacepio egr. Ventil i to je sve sto sam imao od problema na tom autu. Potrosnja mu je 6.3 litra na 100km po gradu, na otvorenoj oko 5L. Ovaj 2.0HDI sam uvezao za prodaju, on ide jos bolje ali nista pretjerano bolje. To da je nizak i nije bas istina, problem je u tome sto se ne stavljaju originalne dimenzije guma nego se obicno stave za broj manje tipa 205/55 R16 umjesto 215/55 R16 ili 205/60 R16. Njuska mu jeste malo isturena pa treba samo paziti kad se priblizavas visokom trotoaru.
Auto koci strasno dobro, jako lijepo zalijeze u krivine, udoban je i naj bitnije je sto je pouzdan. Problem je sto taj auto dodje ovde sa 300 400 000km i onda ga vrate na 170...
Moj ti je savjet, daj jos koju hiljadu vise od planiranog i ne gledaj previse opremu nego stanje auta, kupi dobrog i bices prezadovoljan. Gledaj da ide od 2007+ godiste jer su ih tad doveli da budu bez greske.
Mane su standardne stvari kao i za svaki novi dizel: EGR, turbine, dizne i set kvacila, ali ako kupis nekod do 150 000 na satu i nece to tebe zapasti da radis, nego nekog treceg vlasnika.
Sretno sa kupovinom.
 
Član
Generalno prilično solidan auto i možda bolji nego što ga glas prati.
Ako ćeš ga koristiti u lokalu , 1.6HDi je sasvim dovoljan , ima neke svoje mušice ali kad se to preduhitri , izuzetno zahvalan motor niske potrošnje i živahniji nego se očekuje od toliko velikog i teškog auta.
Kritične tačke su , zbog kojeg stradavaju turbine i leteći su su sito uljne pumpe i dovodna cijev ulja na turbo , na njihova sita se s vremenom nalijepi garež iz ulja pa nema dovoljno podmazivanje pa je normalno da će zaribati turbo.
Sito uljne pumpe možeš očistiti ili novo uzeti (oko 70KM) a iz dovodne cijevi turba izbaciš to sito (veličine vrha šibice) i miran si.
još su problematične podloški dizni ali to se lako i jeftino riješava.
Ako FAP krene zezati , najbolje ga je ukloniti.
Ima isto kompleksan trap pa i to treba obratiti pažnju , jer npr. donja kugla ili tzv. šapa kreće od 100KM pa naviše , ali je opet jeftiniji nego trap Passata 3BG.
I ja kad bi uzmao , uzeo bi karavana je meni em bolje izgleda , nazad ima više mjesta za glavu , veći i praktičniji gepek a plus , samo on ima panoramu , koja je stvarno dobra stvar.
 
Član
Stari je imao 407-icu 2.0 hdi, tada staru 5 godina sa 150 tkm na satu. Za dvije godine i 20 tkm pređenih kilometara je skršio 4000 km u popravke i prodao auto. Mijenjao je standardne boljke modernih dizelaša. Ventil turbine, plivajuči zamajac i dizne. Osim toga auto je stvarno pojava, motor tih, auto jako upravljivo i udobno. Meni je smetao spor odaziv na gas. Ne znam jel zbog mjenjača il motora ali prilikom mjenjanja brzina i dodavanja gasa se dešavala ogromna zadrška (ručni mjenjač je u pitanju). Trenutno vozim 1.9 tdi sa 96 kw i prema 407-ici je u pogledu dinamike motora i odaziva na gas prema 2.0 hdi-u sportski motor. Znam za drugačije razvijanje snage pd i comon rail motora al bez obzira na to mogu reći da 2.0 hdi nije ni blizu tdi-a što se tiče dinamike. Da li je 407 2.0 hdi kvarljivo auto ne mogu reći, al sam siguran da je bolje kupiti održavanog dizela sa 250 tkm nego sa 150 tkm. Taman tada dođe vrijeme za mijenjanje vitalnih komponenti motora i prijenosa :)
 
Član
Prevalio je taj 3 puta toliko kada si ti imao te probleme. Ja nakon 190.000 nemam tu ni jednu boljku, a ti da imaš nakon 150.000. Ha ha ha. A o odzivu neću ni da pričam.
 
Član
Kilometraža je orginalna, auto nije prešlo 450 tkm. Inače sve ove stvari (turbina, zamajac, dizne) i odlaze u intervalu od 150-200 tkm. Manje ili više zavisno od stila vožnje. Nije čudno ni da odu pri jako malim kilometražama. Što se tiče odaziva na gas, isto su spominjali u jednoj od emisija top geara.
 
Ma o kojem odzivu gasa pricamo na limuzini kao sto je 407(tezina od 1500-1600kg) sta ocekivati, to je auto za laganu voznju i uzivanje u istoj,kruzer za autoput.
Nije Type r, gti,mps ili ne znam sta vec pa da ima momentalan odziv na gas.Samo znam da je HDI beton ako se odrzava kvalitetno i redovno,mjenjati ulje i filter na 10000km i mirna glava. Mirnoca rada tog TDI i HDI se ne moze porediti,pogotovo kad je hladan TDI radi kao traktor.
btw: 407 je fin autic, sa finim linijama,udoban,pojava , ako ti se svidja,nadji ga u sto boljem stanju ;)
 
Član
Ma o kojem odzivu gasa pricamo na limuzini kao sto je 407(tezina od 1500-1600kg) sta ocekivati, to je auto za laganu voznju i uzivanje u istoj,kruzer za autoput.
Nije Type r, gti,mps ili ne znam sta vec pa da ima momentalan odziv na gas.Samo znam da je HDI beton ako se odrzava kvalitetno i redovno,mjenjati ulje i filter na 10000km i mirna glava. Mirnoca rada tog TDI i HDI se ne moze porediti,pogotovo kad je hladan TDI radi kao traktor.
btw: 407 je fin autic, sa finim linijama,udoban,pojava , ako ti se svidja,nadji ga u sto boljem stanju ;)

Pričamo o tome da promijeniš brzinu, stisneš gas i jedno dobrih sekundu ipol se ne dešava ništa. Kao da voziš auto sa prastarim automatikom.
 
Top